Prijava
X

Prijavi se


Početna » Svi sadržaji » Nauka » Мистерија нерешива већ 114 година!

Мистерија нерешива већ 114 година!

Kategorija Nauka
Pregleda Pregleda: 1245
Dodao Dodao: Admin
Dodato Datum: 08.January.2014
Komentara Komentara: 0


OCENITE SADRŽAJ

Ocena: 5.0/1
LAJKUJTE I PODELITE


Необична машина коју су рониоци пре 114 година пронашли у Егејском мору, детаљно је истражена, али и даље представља велику мистерију за научнике. Настала је у старој Грчкој око 150. године, а што је најзанимљивије, такав механизам није било могуће направити у наредних 15 векова! Kао да смо у средњовековној Европи открили функционалан „мерцедес“, објаснио један од научника.

Неко ко је живео у старој Грчкој око 150. године пре нове ере направио је механизам који, према свему што наука зна, није било могуће направити у наредних 15 векова, пише Хафингтон пост.Пре 114 година, рониоци су код острва Антикитера у Егејском мору пронашли остатке римског брода, а на њему најнеобичнију машину икада откривену.

Била је то гомила зупчаника, изузетне израде и сложености, тада непознате сврхе.

Скоро 22 века касније, помоћу детаљнoг скенирања откривена је сва комплексност овог мистериозног предмета. Оно што је откривено је запањило научнике.„Ово је као да смо у средњовековној Европи открили функционалан 'мерцедес'“, написао је један од стручњака са Универзитета у Њујорку.

Знало се да механизам има функцију која има везе са астрономијом, али сва сложеност и лепота откривени су после детаљних испитивања.

Прво, механизам је фотографисан техником која открива све натписе урезане у метал. Помоћу рендгенских зрака направљен је потпун тродимензионални модел механизма, који је открио све интеракције зупчаника.Када је испитивање завршено, а резултати објављени у часопису Нејчер (Nature), резултати су описани као „невероватни“.

Користећи само генијално осмишљени систем зупчаника, механизам је служио за предвиђање месеца, дана и сата у којем ће се десити помрачење Сунца, а узимао је у обзир и преступне године.

Такође, помоћу њега је било могуће предвидети тачне позиције Сунца и Месеца у односу на Зодијак, а поседовао је и механизам који је показивао Месечеве фазе, као и позиције планета познатих старим Грцима: Меркура, Венере, Марса, Јупитера и Сатурна.Механизам није био само научно оруђе: Имао је и бројчаник који је показивао датуме великих атлетских такмичења, као што је била Олимпијада.

Геније који је направио овај уређај, најбоље се „огледа" у дизајну дела апарата који се бави путањом Месеца.

Наиме, креатор је користио епицикличне зупчанике, како би урачунао и имитирао неправилности у кретању Месеца кроз Зодијак, које проистичу из његове неправилне орбите око Земље.

Употреба епицикличних зупчаника и цео концепт је нешто што једноставно није требало да постоји у време кад је механизам направљен, слажу се научници.

Мистерија поводом тога ко је направио чудесни механизам је потпуна. Речи угравиране на уређају упућују на његово коринтско порекло, или на неку од колонија Коринћана (Сицилија, где је живео Архимед, била је једна од ових колонија).

Једна од теорија је да је Архимед урадио оригинални нацрт за механизам, а да су га затим правили други мајстори.

Ако је ово тачно, питање које се намеће гласи: Зашто никад није пронађено ништа што би макар подсећало на механизам са Антикитере.
  •  Facebook Komentari:  
  •  Ekipica Komenteri: 0 
  Samo registrovani korisnici mogu dodavati komentare. Molimo prijavite se.


Porukice
Anketa
Kako vam se dopada sajt?
Ukupno ocena: 3098
Statistika
Zadnji registrovan: Zachezyslage
Ukupno registrovanih: 189753
  
Ukupno online: 1
Gosti: 1
Korisnici: 0
  

Današnji posetioci
india sulejman Veličanstveni ekipica 2008 online Bollywood na vesti onlajn Za film 2012 sa uzivo movie Magazin movies da 2013 2010 se Je 2005 sa prevodom Epizoda besplatno gledanje free 2004 OF srbija hindi 2009 the serija EP Arrow revolution 2003 2011 2006 filmovi 2007 Sulejman Veličanstveni crtani filmovi online horor Madhubala 2014

Ekipica, filmovi, serije, serije online, domaći filmovi, domaće serije, novo, online, sa prevodom, onlajn, filmovi online, filmovi sa prevodom, online filmovi, strani filmovi sa prevodom, strane serije sa prevodom, magazin, serija, epizoda, forum, FB statusi, Radio stanice, TV online, TV kanali, TV uživo, radio uživo, televizija uživo, Slike, Video, igre, film, movie, movies, gledanje, bioskop